PLOMBE ali ZALIVKE

Karies

Zobno gnilobo je potrebno odstraniti. Prizadete zobne krone zobozdravnik nadomesti s plombami. V sodobni stomatologiji uporabljamo:

Kompozitne zalivke

Posnemajo barvo in prosojnost zoba, zahtevajo minimalno odstranitev zobne substance, zaradi kemične vezave zob dodatno utrdijo.

Kemično so epoksi smole, v katere so vstavljeni stekleni delci. Material se pri strjevanju krči, kar lahko povzroči nastanek špranje med zalivko in zobom. Pojav kompenziramo z ustrezno tehniko izdelave - plast za plastjo dodajamo direktno na zob in strjujemo s posebno lučjo.

Zaradi zahtevne tehnike izdelave so relativno drage.

Amalgamskim zalivke

Za večino pacientov so estetsko nesprejemljive, zobozdravnik jih izdela v specifičnih primerih. Prednosti: trajnost, nezahtevnost izdelave, cenenost.

Inlay-i in Onlay-i

Inlav-i in onlay-i so v zobotehničnem laboratoriju izdelane plombe. Z njimi oskrbimo obsežne destrukcije zob. Te plombe presegajo vse ostale v natančnosti izdelave, estetiki, trajnosti, obsegu indikacij in žal, ceni.

Steklasto-ionomerne zalivke

Steklasto-ionomerne (Fuji IX GP, Fuji Equia) zalivke zaradi enostavnosti izdelave, kemične vezave z zobovino in sproščanja fluora uporabljamo kot poltrajne restavracije za stalne (nezadostna abrazivna odpornost) in kot material izbire za mlečne zobe.


  • Zobozdravstvo Lavtar d.o.o.
  • Dunajska 106
  • 1000 Ljubljana
  • tel.: 0590 20 069
  • dš.: 23596244
  • trr.: 02015-0257127030

 

 

 

2012 Zobozdravstvo Lavtar d.o.o.