ZABARVANJA ZOB

Beli zobje so splošno sprejet simbol zdravja in mladosti, zato si mnogi ljudje želijo svetlejših zob.

Kajenje, kava, čaj, hrana z močnimi barvili, zdravila… zabarvajo zobe, ki izgubijo svojo prvotno barvo, pogosto je lahko osnovna barva zob v bolj rumenih ali sivih odtenkih, kot bi želeli.

Na zaznavanje barve zob dodatno vpliva tudi polt kože in ličil. Neodvisno od barve zob bodo le-ti pri temnejši polti in ličilih izgledali svetlejše.

Zobe lahko posvetlimo mehanično in/ali kemično.

Poliranje zob

Mehanična sredstva delujejo na principu abrazije - vsebujejo delce, ki mehanično odstranjujejo zabarvanja s površine zob. Abrazivna sredstva so sestavina večine zobnih past, zobozdravnik v zobni ambulanti pa uporablja namenske paste za poliranje.

Peskanje zob

Sodoben način odstranjevanja površinskih zabrvanj je peskanje zob. Proseg je enostaven in neboleč. Redno peskanje priporočamo kadilcem in ljudem ki pogosteje uživajo kavo, čokolado, rdeče vino...

Beljenje zob

Kemična sredstva so geli z vodikovim in/ali karbamidnim peroksidom, iz katerih se sproščanjo reaktivni kisikovi ioni, ki oksidirajo zabarvanja. Prodirajo v samo substanco zoba. Beljenje vam varno posvetli vaše zobe in traja do pet let, odvisno od vaših navad pitja kave, čaja in kajenja. Najvarnejši način beljenja zob je pod nadzorom zobozdravnika.

Če želite imeti svetlejše zobe takoj, vam bomo predlagali beljenje v ordinaciji; v ordinaciji belimo tudi potemnele zdravljene zobe. Večina pacientov pa se odloča za beljenje zob doma. Končni rezultat je enak, domače beljenje je bolj postopno kar omogoče boljšo kontrolo izida.

Če se odločite za beljenje doma, vam izdelamo šabloni. V ti šabloni zvečer vstavite belilno pasto in jih nosite preko noči. Nošnja šablon praviloma ne povzroča težav. Postopek je vedno pod nadzorom zobozdravnika.Čas beljenja pa je odvisen od vrste zabarvanja ter stopnje željene posvetlitve. Navadno pa traja beljenje od dva do štiri tedne.

Pomembno je, da vsaj 48 ur po beljenju ne uživamo snovi, ki povzročajo zabarvanja zob (kava, čaj, rdeče vino..). V tem času poteka rehidracija zob (vstop vode v zobovino) in bi se zobje ponovno zabarvali.

Beljenje je večinoma učinkovito, ni pa primerno za vse. Bolj smiselno je za zobe, ki so potemneli zaradi starosti, kave, čaja ali kajenja. Rumeno, rjavo ali oranžno zabarvani zobje se na beljenje bolje odzivajo od sivih madežev (kajenje, tetraciklini, fluoroza), zato pri teh madežih rezultati niso tako očitni. Navadno zobje na barvni skali zob posvetlijo za dva odtenka, vendar rezultata ne moremo predvideti.

Beljenje posvetli samo zobe, ne pa tudi umetnih materialov, ki sestavljajo zalivke in prevleke, zato je po beljenju pogosto potrebna menjava le-teh.

Številne študije v preteklih petih letih so pokazale, da je beljenje zob varno in učinkovito. Pri nekaterih pacientih lahko pride med beljenjem do rahlega vnetja dlesni in občutljivosti zob, ki pa po terapiji hitro izginejo.

 


  • Zobozdravstvo Lavtar d.o.o.
  • Dunajska 106
  • 1000 Ljubljana
  • tel.: 0590 20 069
  • dš.: 23596244
  • trr.: 02015-0257127030

 

 

 

2012 Zobozdravstvo Lavtar d.o.o.