ZDRAVLJENJE ZOB

Zdravljenje zob delimo na zdravljene živih zob (prisoten živ, sterilen živec), ki je potrebno kadar škodljivi vplivi zaradi preobsežnih karioznih defektov, globokih plomb, poškodbe zoba ali pa zaradi načrtovanega protetičnega zdravljenja dosežejo zobno pulpo (žile in živci v zobu) in zdravljenje mrtvih zob (odsotnost sterilnega tkiva) - zobje z ostanki odmrlih tkiv, predhodno zdravljeni zobje.

Vnetja zobnega živca – pulpitisa ne znamo zdraviti, potrebna je odstranitev zobne pulpe in sterilna zapolnitev nastalega prostora. Zdravljenje zob je ponesrečen izraz, dejansko gre vedno za ustrezno mehansko in kemično obdelavo prostora nastalega po odstranitvi živca z namenom sterilizacije in hermetične zapolnitve le-tega.

S kanalskimi inštrumenti (ustrezne pilice in svedri) odstranimo živec in ustrezno oblikujemo koreninske kanale. Med delom prostore spiramo z različnimi razkužili - najpogosteje vodikov peroksid, natrijev hipoklorit in klorheksidin. Po končani mehansko-kemični obdelavi prostor natančno tesno zapolnimo do dela zoba, kjer živec in žile vstopajo v zob (apeks) z gutaperčnimi zatiči (politrepenska neelastična smola in cinkov oksid) in koreninskim cementom.

Postopek pri zdravljenju mrtvih zob je identičen a zahtevnejši, saj je potrebno odstraniti tudi precej inficirane trdne substance zoba, pogosto po predhodni odstranitvi starih zdravljenj.

Zdravljenja zobozdravnik večinona izvede v enem obisku, v zahtevnejših primerih pa se "borimo" za zob tudi več mesecev.

Zdravljeni zobje so vedno potencialni izvor težav, včasih zaradi reinfekcije apikalnega predela, včasih pa zaradi mehanske (obsežna odstranitev zobovine) in biokemične (živo tkivo v zobu vzdržuje kemično sestavo zoba in popravlja mikro poškodbe trdih tkiv) oslabitve podležejo zlomom.

Zdravljenje zob je časovno in delovno intenziven, natančen postopek, kar je vzrok za navidezno visoko ceno storitve.

Dobro pozdravljen zob bo še dolgo v naših ustih in bo po potrebi dober nosilec za protetično nadgradnjo, altrnativa zdravljenju je vedno izguba zoba.

 


  • Zobozdravstvo Lavtar d.o.o.
  • Dunajska 106
  • 1000 Ljubljana
  • tel.: 0590 20 069
  • dš.: 23596244
  • trr.: 02015-0257127030

 

 

 

2012 Zobozdravstvo Lavtar d.o.o.